Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 70. let TJ

Oslavy 70. let od založení oddílu národní házené ve Ždírci

 

V uplynulém víkendu se uskutečnily v naší obci Oslavy 70. let od založení oddílu národní házené ve Ždírci. Oslavě předcházely přípravy celého areálu Tělovýchovné jednoty Úslavan Ždírec a příprava organizace celé akce, včetně propagačních materiálů a zvláštního vydání novin, ve kterých byla popsána celá historie oddílu národní házené od jeho vzniku do současnosti. Z mimořádného vydání novin k výročí založení oddílu jsme se také dozvěděli statistiku jednotlivých hráčů od podzimu 1974 do jara 2012. Kolik jednotliví hráči odehráli zápasů, počet vstřelených branek, počet odehraných sezón, dobu ukončení kariéry a na jakém postu hráči po dobu své kariéry hráli. Ze statistiky se dozvíme, že nejvíce utkání k letošnímu roku za oddíl národní házené odehrál Václav Řežábek, který oblékl dres ždíreckého Úslavanu v 369 utkáních, při kterých soupeřům nastřílel 1564 branek. Statistika obsahuje 91 jmen hráčů oddílu. Noviny budou zveřejněné na stránkách obecního úřadu, tak se může každý, kdo se nezúčastnil oslav, podívat.

Samotné oslavy výročí odstartovaly v sobotu 7. července 2012 ve 13 hodin na hřišti TJ. Slova se ujal dlouholetý člen a hráč TJ Miroslav Krňoul st., který zahájením celé akce a jejím odpoledním komentářem přispěl k výborné atmosféře oslav. Při zahájení nám počasí nepřálo a začal vydatný déšť, v průběhu oslav se však umoudřilo a přiklonilo se k pořadatelům slunečným odpolednem. Při slavnostním nástupu hráčů Úslavanu bylo na ploše hřiště přes 60 hráčů a to jak současných, tak těch, kteří hájili naše barvy v minulosti. Po zahájení oslav došlo k předání plakety bývalým předsedům TJ, kterými byli pan Zdeněk Mašek, Václav Šlajs a Václav Řežábek. Mimo předání plakety zaznělo i poděkování za jejich dlouholetou práci pro oddíl národní házené. Poté se rozjeli „ostré mače“ na hřišti a k prvnímu zápasu celého dne nastoupilo družstvo bývalých hráčů našeho oddílu, kteří mají většinou bydliště v sousedních Vlčicích a tak jejich družstvo bojovalo jako družstvo „Vlčice A“. Byl to první zápas v národní házené v její historii, kdy hrálo družstvo Vlčic. Možná to není naposledy, hráli dobře a případné hostování na našem hřišti je pouze otázkou dohody. Družstvo Vlčic nastoupilo k prvnímu zápasu se současnými hráči oddílu. Do boje se zapojila ještě další dvě družstva složená z bývalých hráčů. Výsledky jednotlivých utkání nejsou podstatné, všichni se dobře pobavili a hlavně se setkali se svými kamarády, kteří přijali pozvání a přišli se podívat na naše oslavy. Byli jsme velice rádi, že pozvání přijali a přišli se podívat pan Zdeněk Pecl, pan Bohumil Mašek, pan Josef Bouček, bratři Šplíchalové a další.

Ostatní utkání současných hráčů a hráčů bývalých se odehrávala v duchu „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“, což bylo to správné motto. Tentokrát při zápasech nedošlo k žádnému zranění, občas to sice vypadalo, že se někdo zranil a nemůže se zvednout ze země, ale pravda byla někde jinde. Příčinou byla většinou trocha únavy, která dopadala na dříve narozené hráče. Všichni si zaslouží ocenění za to, že se zúčastnili oslav výročí a zvláště ti, kteří si obuli kopačky a připomněli si házenou při „ostrém“ utkání. S pohledem do budoucnosti snad můžeme říci, že při turnaji „generací“ jsme v řadách nastupujících hráčů mohli spatřit několik mladých, nadějných hráčů, kteří pomohou ždíreckou házenou vyvést z generačního problému, se kterým se právě potýká.

O závěr oslav se postaral opět Miroslav Krňoul st. se starostou obce Bohuslavem Vrátníkem, který poděkoval všem pořadatelům, hostům, hráčům a hlavně komentátorovi, Miroslavu Krňoulovi st.. Starosta vyjádřil své přání, setkat se po nějakém čase zase ve zdraví zde v areálu TJ se všemi účastníky oslav při dalším výročí založení oddílu národní házené a celou oslavou ukončili všichni přítomní provolání „Národní házené ZDAR, ZDAR, ZDAR“.

Večer od 20 hodin zahrála na parketu hudební skupina EGES a to byla ta správná tečka za celou oslavou. Muzika byla výborná, kladně hodnotíme i její návštěvnost. Nevázla ani obsluha při občerstvení, byla to celodenní fuška a tak poděkování patří i všem, kteří se po celý den starali o přísun jídla a pití.

Sportu zdar. Za TJ Úslavan a OÚ Ždírec Miroslav Krňoul st. a Bohuslav Vrátník

2012.png

2012_2.png

2012_3.png

2012_4.png